DIGISCOPING
 


DIGISCOPING

Digiscoping is een nieuwe ontwikkeling in de fotografie, dat wil zeggen het fotograferen met een digitale camera door een telescoop. Deze manier van fotograferen heeft een snelle vlucht genomen in de vogelfotografie. Het heeft het fotograferen van vogels aantrekkelijker gemaakt, ondermeer door dat het object veel dichterbij gehaald kan worden dan met een conventionele telelens, ook kunnen direct in het veld al resultaten bekeken worden en gesorteerd. De vergrotingscapaciteiten en gradatie leggen het dan wel af tegen de traditionele foto maar voor gebruik van kleine afdrukken in bijvoorbeeld boeken, tijdschriften en op het internet is deze methode bijzonder goed geschikt. Er zijn eigenlijk 2 verschillende manieren die goed werken de eerste manier is eigenlijk de beste, deze manier pas ik ook toe.
Je gebruikt dan de MAX 1 adapter. Het is een soort stabiele ondergrond die je bij meerdere merken telescopen en camera’s kunt gebruiken. Je kunt vlug wisselen van observeren na fotograferen door het voorste gedeelte ervoor te kantelen en hem in te stellen

DE MAX 1 ADAPTER:

DE MAX 1 ADAPTER MET TELESCOOP:


Dan heb je nog de 2de manier je gebruikt dan de DIGITUBE. Je hebt dan een soort ring die je tussen het oculair en het fototoestel plaats. Je hebt als voordeel dat je minder tijd nodig hebt om te wisselen en het is een stuk compacter om mee te nemen enz. wel is het iets minder stabiel om mee te fotograferen.

DE DIGITUBE:


Er zijn wel enkele punten waar je goed op moet letten, het werkt niet met elk type telscoop en ook niet met elk type fototoestel. Bij de aanschaf van het fototoestel moet je er op letten dat je en toestel kiest met een vaste lens, niet een die nog in en uitschuift bij het inzoomen, je moet er een afstandsbediening bij hebben waar je mee kunt knippen want als je dat met de hand doet heb je meteen trillingen op het gehele gebeuren en heb je dus een onduidelijke foto. Als je een foto maakt kun je nooit geen flits gebruiken want die weerkaatst op de lens van je oculair, verder is het zeker de moeite waard om het te proberen ik heb er zelf al veel foto’s mee gemaakt op deze manier met de MAX 1 adapter waar ik zeer tevreden over ben.
MIJN UITRUSTING:

Dit is de olympus mju 500 een goed fototoestel voor digiscoping.


De bresser boston 8 x 45 een goede verrekijker ook voor tegen de schemering aan is het een uitermate geschikte kijker.


De Leica APO Televid 77 telescoop een van de beste telescopen. Een heel goede geschikte telescoop voor het fotograferen maar ook het observeren van de vogels en dit apo model is ook geschikt voor het nog wat langer door kunnen kijken in de schemering en op een grauwe dag.


De MAX 1 adapter dus.


En een manfrotto 055 PROB statief, een goed stevig statief waar je de kop ook van om kunt draaien zodat je dus aan de onderkant ook kunt fotograferen of filmen.


En tenslotte een autoraamstatief voor het observeren vanuit de auto.